MARCELINE
FITXA ARTÍSTICA
Idea original: Albert Vilà, Eva Vilamitjana
Guió: Albert Vilà
Direcció artística i musical: Albert Vilà
Direcció artística i coreogràfica: Eva Vilamitjana
Direcció quartet musical: Eduard Raventós
Coreografia: Eva Vilamitjana
Interpretació: Elsa Meneses (intèrpret lírica), Eva Vilamitjana (ballarina)
Quartet de música: Eduard Raventós, Lluis Peña, David Andujar i Ernest Martínez
Escenografia: La petita malumaluga
Construcció de l’escenografia: Arcadi Escursell
Disseny de vestuari: Elisa Sanz
Confecció de vestuari: Goreti Puente i Gabriel Besa
Arranjaments: Eduard Raventós
Gravació de veu: Albert Vilà
Disseny de llums: Alejandro Castillo i Albert Vilà
Tècnic de llums i so: Alejandro
Disseny vídeo: Blit
Producció executiva: Ester Rodríguez
Ajudantia de producció: Silvia Fantou
Distribució nacional i internacional i comunicació: Quim Ríos
Disseny gràfic: Hermes LeBleu
Una coproducció de La petita malumaluga i Teatro Español / Naves del Español en Matadero Madrid
La vida i la carrera del creador del pallasso modern, un home nascut al sud dels Pirineus, reviuen en un muntatge amb música en viu, moviment i tecnologia aplicada a l’escena i dirigida a nadons, infants i persones adultes.
Poca gent ha sentit a parlar de Marceline Orbés (Isidro Marcelino Orbés Casanova), un home nascut a Jaca l’any 1873, que va fer de pallasso, de mim, d’acròbata, de còmic i d’artista de circ, tant a Barcelona, on va començar a fer carrera, com als EUA, el país que li va donar la nacionalitat a partir del 1922. El New York Times el considerava el millor pallasso del món. Va ser el mestre de Charles Chaplin i el referent del gran Buster Keaton. Tota una estrella, va actuar amb Houdini i corria la brama que una princesa índia l’anava a veure a cada actuació i li enviava joies per tal de seduir-lo. Però el nou art del cinema que arribava en aquell temps va posar fi al seu moment, i aquell autèntic fenomen mundial va quedar oblidat en pocs anys.
Ara, La petita malumaluga recupera la seva història amb l’Eva, la possible rebesneta del gran Marceline, que anhela una carrera artística tot recordant la història i el tràgic final del seu rebesavi. En escena, una ballarina, una cantant lírica i un quartet de corda format per un violoncel, dos violins i una viola. A més, una veu en off permet al públic adult gaudir també d’una dramatúrgia madura i vincular-la als infants. L’espectacle pretén ser un respectuós homenatge a les arts escèniques, al romanticisme i les llums i les ombres dels que dediquen la vida a l’art. Una mirada radicalment interactiva a les arts escèniques contemporànies i a les dels inicis del segle XX. Una invitació a reflexionar sobre el paper de l’art en la nostra societat amb una proposta dirigida a tota mena de públic, que convida a la lliure expressió i participació dels nadons, i a la vinculació d’intèrprets i infants mitjançant objectes tecnològics interactius desenvolupats per la companyia.