TERRA BAIXA (RECONSTRUCCIÓ D'UN CRIM)

L’obra més universal d’Àngel de Guimerà sobre el bé i el mal

Finalitzat
Del dj. 19.01.23 al dg. 29.01.23
DURADA:  150 min.
Idiomes Català

FITXA ARTÍSTICA

Autoria: Àngel Guimerà amb versió de Pablo Ley

Direcció: Carme Portaceli

Dramatúrgia: Pablo Ley i Carme Portaceli

Amb: Pepo Blasco, Laura Conejero, Mohamed El Bouhali, Borja Espinosa, Eduard Farelo, Mercè Mariné, Roser Pujol, Manel Sans, Kathy Sey i Anna Ycobalzeta

Compartir

Terra baixa és, per sobre de tot, una obra de teatre d’emoció trepidant que llisca des del drama rural cap a la tragèdia romàntica per esclatar en un últim crit alliberador, quan el Manelic etziba, després d’haver assassinat l’amo: «He mort el llop! He mort el llop! He mort el llop!». Tres vegades, a fi que quedi clar. El bé triomfa sobre el mal, la virtut sobre el vici, la puresa de les muntanyes (prop del cel) sobre la mesquinesa de la terra baixa (i, a baix de tot, la Barcelona industrial de finals del segle XIX i les seves misèries).

Darrere del crim passional d’en Manelic batega clarament un drama social que, llegit des del segle XXI, anticipa de moltes maneres la història del segle XX. El treballador (Manelic) que s’enfronta a l’amo (Sebastià) per alliberar el seu futur (Marta) és un transsumpte de la lluita de classes i no cal tenir gaire imaginació per veure-hi un origen no gens remot de la Guerra Civil (amb tantes anticipacions com es vulguin: Setmana Tràgica, Trienni Bolxevic, dictadura de Primo de Rivera...). Segur que Guimerà pensava, a la seva manera, en la justícia social, però difícilment podia imaginar un món en el qual es produís la Revolució Russa o l’auge del feixisme i, encara menys, que la confrontació entre aquestes dues forces acabés en una Guerra Mundial devastadora.

Pablo Ley Fancelli / Carme Portaceli

Dijous
19
gen
19:00 h
Des de
29 €
Finalitzat
Divendres
20
gen
19:00 h
Des de
29 €
Finalitzat
Dissabte
21
gen
19:00 h
Des de
29 €
Finalitzat
Diumenge
22
gen
18:00 h
Des de
29 €
Finalitzat
Dimecres
25
gen
19:00 h
Des de
29 €
Finalitzat